Tudi letošnje leto smo se z Mladinskim centrom Krško udeležili štiri dnevnega potovanja v Bajino Bašto. Bajina Bašta je naselje v Srbiji, ki je središče istoimenske občine. Vsako leto se tam udeležimo sodelovanja na Drinski regati, priredimo slovenski večer ter si ogledamo značilnosti Srbije. Tudi letos ni bilo nič drugače.

V četrtek, v zgodnjih jutranjih urah, smo se odpravili na pot v Srbijo. Na avtobusu smo preživeli deset ur in komaj smo čakali, da prispemo na cilj. Nastanili smo se v vili Aleksandra, kjer smo prenočili tri noči. Prvi večer smo priredili slovenski večer, kjer smo pripravili slovenske jedi , kot so kranjska klobasa, slanina, sir, pa tudi najmlajše smo razveselili s Šumi bonboni. S sabo smo imeli tudi brošure o mestu Krško. Večer je bil več kot uspešen in tudi naši gostje so bili zelo zadovoljni.

Naslednji dan smo po zajtrku odšli na motorni splav, ki se imenuje Grizzli, in z njim pluli po reki Drini. Bilo je zelo lepo, saj si med vožnjo lahko opazoval veliko naravnih čudes. To pa še ni bilo vse. Na ladjici so nas pogostili s kosilom. Vmes smo se za nekaj časa ustavili in se kopali. Ko smo se vrnili v vilo, smo imeli nekaj časa za počitek, zvečer pa smo se odpravili na težko pričakovan Most fest, kjer je nastopal Zdravko Čolić. To je bilo nepozabno doživetje.

V soboto smo se zgodaj zjutraj odpravili na 24. Drinsko regato. S splavi in čolni so nas popeljali po valovih reke Drine. Na splavu nam ni manjkalo ne glasbe, ne hrane, pa tudi pijače ne. Med splavarjenjem smo se lahko ohladili s skokom v vodo. Regata je trajala nekaj ur. Ko smo prišli nazaj v svoja stanovanja smo si priredili piknik, kjer ni primanjkovalo dobrih čevapčičev in ostalih dobrot. Zvečer pa smo se po želji odpravili na drugi večer Most festa.

Zadnji dan smo se okoli desetih dopoldne odpravili proti domu. Vmes smo se ustavili še v Višegradu, kjer smo si ogledali znan most na Drini in ostale zgodovinske stavbe. Moram reči, da je bilo neznosno vroče, kajti sprehajali smo se po mestu, termometer pa je pokazal kar 43 stopinj, zato smo se z veseljem zatekli v senco in si privoščili mrzlo, osvežilno pijačo. Na poti proti domu smo se peljali mimo Sarajeva in ga lahko na hitro videli in poslikali. Domov smo prišli v ponedeljek okoli tretje ure zjutraj.

Za naju je bila to nepozabna in zelo prijetna izkušnja. Upava, da bova lahko drugo leto zopet prisostvovali tej nepozabni avanturi.

Katarina in Neža

P.S. Za zaposlene v Mladinskem centru Krško pa je bila prijetna avantura tudi delovno obarvana. Srbija je v letu 2017 pridobila program Erasmus + MvA in sicer samo KA1. V petek po vožnji z Grizllijem smo se dobili s predstavniki nevladne organizacije Logosfera in se dogovorili, da v Srbiji prijavijo projekt mednarodne mladinske izmenjave, kjer bo MC Krško partner projekta. Prav tako smo v soboto zvečer imeli sestanek s predstavniki Akademske Sfere, kjer smo se dogovorili, da jim bomo v tem letu pomagali pri pridobitvi akreditacije za EVS, na prvem roku 2018 pa bi prijavljali skupinski EVS na temo filma, oz. filmskega festivala Bašta Fest. V nedeljo pred odhodom, pa smo imeli še delovni zajtrk s predstavniki partnerske organizacije Ustanova kultura Bajina Bašta o možnostih gostovanja gledališke skupine v Krškem in Kostanjevici na Krki. Vmes pa smo se neformalno srečevali tudi s Predsednikom Občine Bajina Bašta in predstavniki zavodov in razpravljali o možnostih sodelovanja občin tudi na drugih nivojih.

Mitja Valentinc, direktor MC Krško

1 2 3 4 5 6 7 8 Brez naslova